dimecres, 28 de juliol del 2010

Idees i propostes per un món més just i sostenible...que les reculli qui vulgui!!!

Davant dels temps que corren (crisi econòmica, injusticies de tot tipus, "atemptats" contra el medi ambient...), hi ha una sèrie d'idees que mica en mica se'ns van acudint a tots i que d'alguna manera haurien de contribuir a viure en món més just, sostenible...i de retruc estalviar diners! algú s'hi afegeix? jo n'he pensat algunes, les deixo aquí per què li puguin ser d'utlitat a algú. M'encantaria conèixer les vostres!les compartim?

Idea 1: Transport

Evidentment, abans que res cal recordar que és important anar amb bicicleta sempre que es pugui. Net, sa i gratuit, no hi pot haver res de més recomenable. 
No obstant això, no sempre és possible fer aquest tipus de deplaçaments, no només per les distàncies o el pendent del relleu sino perque de vegades (com és el cas de mooolts llocs de l'Empordà) no hi ha carrils bicis ni vies verdes habilitades, amb la qual cosa anar amb bicicleta es converteix en un es port perillós. En cas d'agafar cotxe, reollim als autoestopistes!!!recuperem la tradició! pensem que no tothom té vehicle propi i que de vegades (en la majoria de casos si més no per aquí) la gent es veu obligada a fer autostop per la mala comunicació dels pobles en transport públic. 
La darrera opció, i aquí és on rau la novetat, és que caldria fomentar l'ús del vehicle compartit a l'Empordà. És més, encoratjo a tothom que ho faci. No es pot tolerar que en ple segle XXI, i amb els impostos que paguem, els habitants dels pobles de l'empordà estiguem totalment desproveits alhora de desplaçar-nos. Hem hagut de veure com destrossaven el territori durant molt de temps però en canvi les inversions en millores de transport són nul·les en aquesta comarca: els horaris de la renfe segueixen sent els mateixos des de fa 50 anys, i l'empresa Sarfa, que gaudeix del monopoli del servei d'aurocars a les comarques gironines, té unes tarifes ABUSIVES (anar  tornar de Barcelona 30 euros!) que molta gent no pot ni pagar, a part de que triga moltíssim en arribar a la destinació i que té una freqüència PÈSSIMA d'horaris...a tot això cal afegir els retards i anul·lacions de serveis que fan sense cap tipus d'explicació en qualsevol moment. En resum, s'està deixant sense cobrir unes necesitats bàsiques de la gent empordanessa que fa que quedin desemparats quan volen moures de casa.
El que jo proposo és intentar coordinar a la gent perque es posin d'acord alhora d'agafar un vehicle i hi puguin haver propostes tipus: demà a les 17h vaig a Flaçà, algú hi ha d'anar? amb això aconseguim: 1er. Millorar el desplaçament de la gent entre localitats prescindint dels serveis de la estafadora Sarfa; 2n: compartir les despesses de benzina que la persona que porta el vehicle igualment hauria d'assumir.

Idea 2: Horts domèstics

Utilitzant el lema dels pagesos agroecològics de l'Empordà: "Ecològic i Local, és ideal" intentem consumir productes de temporada...de collita pròpia!! tothom que tingui terrat/terrassa/balcó/jardí podria plantar-se algunes hortalisses per consum propi, que significaria menjar més sà (no es pot comparar amb el gust de les verdures de supermercat), estalviar diners en menjar i aconseguir disminuir el  nombre de camions que transporten aliments de vegades des de llocs ben llunyans (perque consumir pomes sudamericanes quan Girona n'és un gran productor? perque consumir patates de l'altre extrem d'Espanya quan les podem cultivar nosaltres mateixos a casa nostra?)

En aquest sentit, també cal destacar la possibilitat de tenir un compostador a aquella gent que disposi de jardí a casa seva. Un compostador serveix per gesitonar un mateix la pròpia matèria orgànica (evitant així que el camió d'escombraries s'ompli tan aviat i donant menys feina a la planta de compostatge) amb el resultat final d'un compost (adobs) de molta qualitat que podem reaprofitar pel nostre jardi, hort o plantes. En alguns municipis, a més, l'ajuntament possa a disposició compostadors i ofereix descomptes en la taxa d'escombraries.

Idea 3: Reaprofitar i Reduir

Aquesta idea té relació amb les 3 R de l'Ecologisme, que per ordre haurien de ser: reaprofitar, reduir i reciclar les deixalles, ja que no hi ha millor deixalla que aquella que no es fa!

Què s'hi pot fer al respecte? Us explico que fem per exemple nosaltres a casa:
- Utilitzem tovallons de tela per no gasta paper de cuina o tovallons de paper (menys deixalles i menys diners gastats en compres a finals de mes).
- Utilitzem la Ecobola a la rentadora: és una bola que es posa a la rentadora amb la roba bruta i que fa que no calgui posar-hi detergent (ídem que en el cas anterior però amb l'afegit que es contamina menys l'aigua)
-Aprofitem els pots i ampolles buides de vidre per tornar-los a fer servir per guardar-hi sucs, caldos, gaspatxo, frutis secs, pasta, arròs...o fer-ho servir de gerro decoratiu o per les flors.
- Els fulls de paper que ja no valen els guardem per utilitzar-los de fulls bruts.
-Utilitzem bombetes de baix consum que gasten mooolt menys i duren mooooolt més.
-Recollim l'aigua de pluja i l'aprofitem per regar les plantes. També recollim l'aigua que surt de la dutxa mentre esperem que surti aigua calenta i després l'utilitzem per "tirar de la cadena del WC".
-Utilitzem carro, cabàs i bosses de tela enlloc de mil bosses de plàstic.
-Comprem garrafes d'aigua enlloc d'ampolles (millor una garrafa de 5L que 5 ampolles de 1L), estalviant així també diners i residus.
-Intentem allargar la vida dels objectes i la roba: reparem-los i cosim-los per allargar-ne l'ús abans de comprar-ne de nous i fomentem-ne l'intercanvi a través dels mercats d'intercanvi (per exemple a la Plaça Virreina de Gràcia se'n fa un cada canvi d'estació) i botigues de segona mà.


Idea 4: Consum just i intel·ligent


Promoure la cració de cooperatives de productors i de consumidors per evitar els intermediaris i recolzar d'aquesta manera als pagesos i ramaders de la zona

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright© Laura Guerrero Folch