dimarts, 23 de novembre del 2010

Nova definició per invasores?

El passat dilluns 15 de novembre hi havia un reportatge molt interessant a la plana 30 del diari "EL PAIS" titolat A la caza de (casi todas) las especies invasoras.

Llegint les primeres línees de l'article es resolia el misteri d'aquest títol: el Ministeri de Medi Ambient està elaborant un borrador per eliminar les espècies invasores NOMÉS en els casos que no tinguin interés cinergètic o pesquer.

Bravo senyors, això sí que són criteris cinetífics i el demés tonteries.

D'aquesta manera, hi ha 7 espècies de peix i una de mamífer que són invasores però que seran una excepció del catàleg perque es cacen i es pesquen a la Península (per exemple a Tarragona hi ha turistes britànics que venen només per pescar el Silur, una espècie invasora). Clar, què passa? que automàticament si són d'interès cinergètic o pesquer deixen de fer mal? si no els hi podem treure calers tan se val però si hi ha negoci fem la vista grossa i permetem que s'ho carreguin tot?

Jo dic que s'ha fet un pas endavant en l'erradicació d'espècies invasores però que encara falta molt per caminar, doncs no es poden fer lleis que siguin un contrasentit. Aquesta proposta inclou fer un llista d'exòtiques invasores que cal erradicar que consta de  88 epècies de plantes, 10 de crustacis, 10 d'artròpodes, 16 d'altres invertebrats, 7 de rèptils, 9 de mamífers, 26 de peixos, 2 d'amfibis i 8 d'aus. Malgrat això, hi ha espècies que ni tan sols menciona (com l'Eucaliptus que no es propia d'aquí però que te interessos per l'indústria paperera) o d'altres que reconeix que són invasores però els hi dòna aquesta "excepcionalitat" pel fet de ser objecte de caça o pesca.

La proliferació de les espècies invasores en els darrers anys es deu a diversos factors com l'abandonament de mascotes exòtiques (tortuga mossegadora Chelidra serpentina), que s'hagin escapat (visó americà Neovion vison), el seu transport accidental en ancles d'embarcacions (Caulerpa racemosa), etc. Sigui com sigui l'origen és molt important controlar-les doncs aquestes espècies s'expandeixen ràpidament al no tenir cap depradador i en la majoria de casos ho arrassa tot o colonitza llocs on habitualment vivien les espècies autòctones. En curt termini això comporta una desaparició i extinció de les espècies locals, per tant una pèrdua de la biodiversitat i un empobriment del medi.

Això en el territori on vivim és especialmentment greu doncs el clima mediterrani té unes espècies molt exlussives de creixement lent que poden desaparèixer per sempre del planeta.

Caldria a més que aquests senyors sapiguessin que si gestionessin bé la riquessa natural del nostre país també es podrien obtenir ingressos, però d'una forma molt més respectuosa amb el medi.

No sabia que el tracte que se'ls hi dòna a les espècies és el mateix que se'ls hi dòna a les persones: si venen de fora d'España a gastar diners (malgrat puguin empitjorar les condicions de vida de la gent autòctona) són "turistes", però si venen de fora d'Espanya a treballar-hi són "immigrants".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright© Laura Guerrero Folch