dilluns, 20 de febrer del 2012

illa utopia

"Illa Utopia" és un projecte que neix com a reacció davant la creixent preocupació social que generen els models de desenvolupament triats per a diferents àmbits (territorial, turístic i econòmic) a Formentera. Una reacció fruit del desencantament originat per algunes "empreses polítiques" i determinades "polítiques empresarials". Una reacció encaminada, en essència, a protegir la nostra illa i la seva identitat.

La població de Formentera ha estat històricament unida enfront d'allò que en diferents moments ha amenaçat el seu equilibri social, mediambiental o econòmic. Avui vivim moments de certa apatia, distrets per alguns privilegis heretats, per la falta de cohesió social i per una escassa visió a mitjà i llarg termini, malgrat tenir exemples propers que ens mostren clarament cap a on porta el camí que estem emprenent.

Considerem que vivim un temps crucial per al futur d'aquesta illa, un temps en què és cada vegada més urgent desemmascarar a l'avarícia disfressada de progrés, entenem que el respecte per aquesta terra i el nostre “modus vivendi" així ho exigeixen.

Per aquestes raons plantegem una “plataforma crítica", oberta a totes aquelles persones que viuen en aquesta terra; aquelles que han triat aquesta illa per viure-hi i aquelles que hi han nascut. Volem donar-li veu a qui no pretén transformar l'entorn natural sobre la base del seu propi interès, sino conservar-ho i protegir-ho, a qui anteposa el respecte a la illa enfront d'una "modernització" i unes inversions desmesurades en infraestructures innecessàries; a totes aquelles persones que sofreixen pel model de desenvolupament pel qual s'està optant.

Periòdicament organitzarem diferents ponències, debats i espais de reflexió entorn del passat, del present i del futur de la nostra illa. Espais allunyats de les polítiques de partit i propers al conjunt de la societat formenterera. Proposem qüestionar la idea actual de progrés per poder-la redefinir i adaptar a la nostra manera de viure, la que nosaltres vulguem com a poble. Considerem necessari qüestionar el que estem fent per aconseguir el que volem. Qüestionar-ho significa debatre, reflexionar i arribar a conclusions compartides.

Som conscients de la dificultat de la tasca i del caràcter romàntic i utòpic de les nostres idees, qualitats que considerem motores d'aquest projecte.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright© Laura Guerrero Folch