dimarts, 19 d’octubre del 2010

Prenem exemple de Formentera

Aquest mes d'octubre he tingut l'oportunitat de visitar una bona amiga a Formentera. Feia tres anys que no trepitjava l'illa i em va sorprendre molt positivament la bona gestió ambiental que està portant a terme el Govern de l'illa ("Gent per Formentera").
La primera de les meravelles és el tipus de turisme. No hi ha megaurbanitzacions, grans hotels ni cap càmping (tan diferent de la costa Brava); hi ha lloguer d'habitacions o d'apartaments però en cap cas enfocat a un turisme massiu, fet que es tradueix en poc impacte paisatgísitc del litoral: quan es passeja per qualsevol de les cales i platges no fa mal a la vista de veure grans construccions sinó que veus la linia de costa, les dunes i com a molt alguna petita casa. El baix volum de gent també comporta unes aigües netes i de qualitat en tots els racons de l'illa, i una sensació de tranquilitat allà on s'estigui.
La segona gesta és la bona conservació de les dunes a les platges, protegides per tancats i en tot moment amb cartells informatius explicant la importància de la conservació d'aqeusts espais i explicant el procés de formació.
Un exemple pràctic síntesis dels dos casos esmentats és el de la platja coneguda com "Ses illetes": per evitar la massificació entrar amb vehicle té un preu de 4euros i es posen a disposició autocars gratuits per tal d'evitar l'accés amb cotxe o moto a aquest espai.
Per continuar, el cas de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, repartits per tota l'illa amb l'ànim de fomentar l'us d'energies alternatives als combustibles fòssils. En aquest sentit, també hi ha un bon nombre de plaques solars en diferents punts de l'illa.




Per acabar, l'últim dels exemples que vaig poder veure consisteix en l'ús de materials reciclats per construir les parades de bus. Estaven fetes amb rocs de construcció.















En definitiva, voler és poder, i Formentera un exemple de tot el que es pot aconeguir fent els projectes amb voluntat de conservar, ser sostenibles i respectar el lloc on es viu i, per tant, la terra que s'estima; prenem nota de que el turisme no ha d'estar renyit amb conservar el territori, possiblement tot el contrari.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una meravellosa aportació d'aquesta illa en la que, de moment, tinc la sort de formar-hi part. Escolteu-nos atentament resta del territori! Orgullosa de ser catalana, però no gràcies a la política en relació al medi ambient!

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright© Laura Guerrero Folch