diumenge, 29 de maig del 2011

Algú sap on són les cuques de llum?

Fa uns dies, tot parlant amb uns amics un d'ells va fer una pregunta interessant: què se n'ha fet de les cuques de llum? Tots vam dir el mateix, que de petits sí que n'havíem vist alguna vegada però que realment feia molts i molts anys que ja no en veiem, i fins aquell moment no ens n'havíem adonat.

Quan vam arribar a casa vam buscar alguna explicació al fenomen per internet i el que vam poder constatar és que hi ha moltíssima gent que es fa la mateixa pregunta a tota la Península.

Les cuques de llum o lluernes (Lampyris noctiluca) són insectes de l'ordre dels Coleòpters; la llum que emeten prové d'unes substàncies químiques que tenen a l'abdomen que quan reaccionen entre si produeixen llum (bioluminiscència). Emeten la llum per buscar parella i cada espècie emet unes pampallugues diferents.

Després de molt buscar i reflexionar-hi vam arribar a la conclusió que donat que emeten la llum per buscar parella busquen llocs que estiguin a les fosques, i que cada vegada els hi costa nés trobar aquests racons degut a la forta contaminació lumínica que hi ha a les ciutats. Per tant, cada vegada estan en llocs més aïllats. En un bloc una persona afegia que, justament degut a aquesta contaminació lumínica, als nostres ulls també els hi costa més adaptar-se a la foscor i per tant també ens costa més veure-les.

De qualsevol manera, són una altra evidència dels grans canvis que s'estan donant en poques dècades a la natura degut a la contaminació...trist, no?


1 comentari:

MRC ha dit...

titi, aquí em falta la ginesta, que a partir de març-abril agafo uns col·locóns amf el seu perfum... o potser és que per allà no en teniu?!

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright© Laura Guerrero Folch