diumenge, 29 de maig del 2011

fem front a la crisi: siguem autosuficients

Si parlem amb els nostres avis, especialment si aquests són de poble, de segur que ens explicaran com abans tot s'aprofitava, i tot es feia a casa, pràcticament no els hi calia comprar res.

L'arribada del consumisme, de la mal anomenada "Societat de benestar" i de l'obsolescència programada va fer que es perdessin aquests costums i que s'inculqués que calia comprar-ho tot, quan més nou millor, utilitzant cada vegada més primeres matèries i consumint cada vegada a un ritme més frenètic, fent-nos en realitat esclaus d'aquest consumisme (cada vegada cal treballar més per poder consumir més però malgrat això quan més tenim no som més feliços).

Aquesta crisi pot ser un bon moment de recuperar els valors, de recordar que la felicitat no la donen les coses que es poden comprar sino els bons moments que podem passar gaudint de la natura, els amics, la família, la lectura, el cinema, el dibuix, la cuina...

Amb aquest esperit a l'Ateneu de Palafrugell s'estan realitzant una sèrie de tallers per tal de crear un punt de trobada per compartir bons moments i coneixements entre persones però també per apendre a fer coses que no cal comprar sino que podem fer a les nostres llars com antigament ja es feia.

El primer va ser fa unes setmanes i va ser el Taller de sabó. Hi ha moltes receptes diferents, però els ingredients bàsics són un greix i un alcali, normalment OLI DE CASA JA UTILITZAT + SOSSA.

La clau perque quedi bé es barrejar els ingredients a la mateixa temperatura, uns 40 ºC.

Vam fer 3 receptes diferents, però aquí van les proporcions i el material necessari per fer-ho a casa:

-500ml d'oli d'oliva utilitzat
-500ml d'aigua
-85g de sossa càustica
-Guants de plàstic o goma
-Un tetrabrick buit per fer de motlle
-Un recipient de plàstic dur per fer la barreja
-Un bastó de fusta per barrejar

Es barregen els líquids a la mateixa T ºC i s'hi afegeix la sossa tot vigilant perque en aquest moment s'emten uns fums que són irritants. Es va remenants fins que la massa va quedant densa i homogènia; quan el bastó queda clavat al mig sense caure (com si fessiu un allioli) ja es pot emmotllar, tot vigilant de dur els guants posats.

Passats uns dies ja es pot desemmotllar i utilitzar aquest sabó per netejar la roba.

També vam apendre que si es mesclen les cendres de la xemeneia amb una galleda d'aigua el resultat final és lleixiu!

Properament farem tallers de mermelada, pa i cervessa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright© Laura Guerrero Folch